Putin podľa prognóz zvíťazí v prezidentských voľbách v prvom kole

20.02.2012 Celý región

Moskva 20. februára (TASR) - Ruský premiér Vladimir Putin zvíťazí v prvom kole prezidentských volieb s viac ako polovicou hlasov, čím sa vyhne druhému kolu, ktoré by mohlo oslabiť jeho autoritu. Vyplýva to z dnes zverejnenej prognózy štátneho Všeruského centra prieskumu verejnej mienky (VCIOM).

Putin dúfa, že v prezidentských voľbách 4. marca presvedčivo zvíťazí a obmedzí tým rastúce protestné hnutie namierené proti jeho vláde - najväčšie od jeho prvého nástupu na post šéfa Kremľa pred 12 rokmi, napísala agentúra Reuters.

Putin pravdepodobne získa 58,6 percenta hlasov, zďaleka viac ako jeho najbližší súper, uviedlo centrum VCIOM, ktoré v minulosti presne predpovedalo výsledky volieb v Rusku. Prognóza je založená na prieskume na vzorke 1600 respondentov, uskutočnenom v celej krajine tento mesiac.

Druhé miesto by podľa prognózy mal obsadiť dlhoročný vodca komunistov Gennadij Ziuganov so ziskom 14,8 percenta hlasov. VCIOM tiež predpovedá, že líder nacionalistov Vladimir Žirinovskij by získal 9,4 percenta hlasov, nasledovali by miliardár Michail Prochorov s 8,7 percenta hlasov a bývalý predseda hornej komory parlamentu Sergej Mironov so 7,7 percenta hlasov.

Bývalý šéf Putinovej kancelárie Alexander Vološin uviedol, že najnovšie predpovede výsledkov volieb naznačujú, že Putin by mohol získať 59-61 percent hlasov. Po takýchto správach budú podľa jeho vyjadrenia na Twitteri mnohí \"lepšie spať\".

Oponenti vlády ako Ziuganov či právnik a blogger Alexej Navaľnyj tvrdia, že voľby nebudú legitímne, pretože ich výsledky zrejme sfalšujú v prospech Putina.

Hoci nový prieskum môže zmierniť obavy z výsledkov volieb, ktoré panovali v Kremli po veľkých protivládnych protestoch, naznačuje tiež pokles podpory Putina od jeho posledných prezidentských volieb o najmenej desať percent.

V roku 2000 Putin dostal 53 percent a v roku 2004 až 71 percent hlasov. Jeho chránenec Dmitrij Medvedev sa stal prezidentom po víťazstve v roku 2008 so 70 percentami hlasov.
 

Vyberte región